csontkovacs-terapeuta.hu


A tartalomhoz

Fül-akupunktura

A fülakupunktúráról néhány szóban:

Fülünk, ugyanúgy, mint kezünk, talpunk, szájüregünk, testünknek egy mikroakupunktúrás rendszere. Ez azt jelenti, hogy valamennyi szervünknek van rajta egy-egy kivetülési pontja, amelynek ingerlésével az adott szervre gyógyító hatást fejthetünk ki.
A szerveinket képviselő zónák elhelyezkedése a fülkagylón nem véletlenszerű, hanem az anyaméhben fejjel lefelé elhelyezkedő magzatnak felel meg. A szervek helyének pontos feltérképezése egy francia neurológus, Paul Nogier nevéhez fűződik. Őt nevezzük a "fülakupunktúra atyjának". A fülakupunktúrás addiktológia a szenvedélybetegeket gyógyítja: az ún. NADA-pontok kezelésével (NADA = National Acupuncture Detoxification Association = Nemzetközi Akupunktúrás Detoxikáló Egyesület)

Az akudetox kezelés során mindkét fülön 5-5 pontot kezelünk, ezek mindig állandóak.
A kezelés előnye, hogy a kliensnek azonnali megnyugvást nyújt, anonim (névtelen), non verbális(nem kell beszélgetni), abszolút elfogadja a beteget, nincs konfrontálódásra lehetőség, a kliens pozitívumaira épül. Nyugtató, relaxáns hatású, enyhíti a fizikai és emocionális szenvedést, csökkenti a stresszt, a drog-, nikotin- stb. éhséget, enyhíti a megvonási tüneteket, tisztább gondolkodást nyújt, javul az alvás, az étvágy, az erőnlét, csökken a kliens agresszivitása, kezelésről kezelésre együttműködőbbé válik, javul a figyelme, emlékezete, problémamegoldó képessége, társkapcsolatai.

Szervezetünknek a vér és nyirokkeringésen kívül energiaáramlása is van. Yin és Yang típusú energiáink vannak.

Az "üres tűz" állapot relatív Yang többletre utal. A Yin energia képviseli a szeretet-érzést, önmegbecsülés érzést, ami a hétköznapi élet nehézségei során megfogyatkozik: szeretetlenség a családban, állandó konfliktusok, munkanélküliség, rohanó élettempó, stressz, feszültség, infláció, természeti katasztrófák, gondolhatunk a hajléktalanok nehéz, nélkülöző életére, vagy a szenvedélybetegek (alkoholisták, kábítószer fogyasztók) gyakran agresszív viselkedésére, stb. ami a Yin energiákat tovább csökkenti. És mivel a Yin-Yang energia állandóan kiegyenlítődik, a Yin lecsökkenése miatt relatív Yang-többlet alakul ki. Ez feszült, agresszív, ideges lelkiállapotban nyilvánul meg.
Ezt az egyensúlyzavart rendezi az akudetox kezelés során szúrt pontkombináció, mivel mindegyik pont erőteljes Yin-tonizáló funkciójú. A Yin energia növelésével képes a relatív Yang - többlet megszüntetésére, a kliens azonnali megnyugtatására és méregtelenítésére a Yin szervek aktivitásának fokozásával.

A kezelés hatásai pontról- pontra:

SEN-MEN (lélekkapu) pont: nyugtató, lazító hatása nagyon erős. Agykérgi folyamatok szabályozója, idegesség, hisztéria, epilepszia, skizofrénia, esetén is. Álmatlanságot megszünteti, csillapítja a lázat, köhögést, allergiás asztmát, vérnyomáscsökkentő hatású, fájdalomcsillapító. Viszketés, csalánkiütés, ekcéma, idegi eredetű bőrgyulladás.

SZIMPATIKUS pont: vegetatív idegrendszer egyensúlyát teremti meg. Általános fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Álmatlanság, nyugtalanság, depresszió, vérnyomás ingadozása, szívritmuszavar, szapora pulzus, angina pectoris (szívtáji szorító fájdalom), érszűkület, magas vérnyomás, mivel tágítja az ereket, szembetegségek. Sima izmokat lazítja, ezért alkalmazható epegörcs, bélgörcs, gyomorgörcs esetén.

VESE pont: méregtelenít. Agyműködést erősíti, vérképzést, veseműködést serkent. Emlékezetkiesés, ideggyengeség, szédülés, fejfájás, meglassulás, fülzúgás, folyamatos halláscsökkenés, hajhullás, szembetegségek, nőgyógyászati és urológiai megbetegedések. Csontanyagcserében van szerepe, meglazult fogak, vérszegénység, leukémia, ödéma, elektrolit-zavar esetén hatásos. Félelmet, pánikot oldja.

MÁJ pont: detoxikálásban betöltött májméregtelenítő funkciója jelentős. Akut és krónikus hepatitis, sárgaság, májzsugorodás. Izmok, inak, szalagok szabályozása, izomgörcs, ízületi fájdalom. Has- és bélfelfúvódás, emésztési zavarok. Fejfájás, szédülés. Kapcsolatban van a szemmel és betegségeivel. Érzelme a düh és a harag. A frusztráció és tehetetlenség érzéséért felel.

TÜDŐ pont: méregtelenítés (dohányzás), légzőszervi betegségek: tüdő-, légcsőgyulladás, köhögés, asztma, nátha. Bőrbetegségek: pattanás, ekcéma, csalán, verejtékmirigyek, éjszakai izzadás szabályozása. Gyomorhurut és fekély, patkóbél gyulladás és fekély, bélgyulladás, székrekedés. Kapcsolatteremtés problémája, bánat és szomorúság, szorongás oldása, gyász, fájdalom enyhítése.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe