csontkovacs-terapeuta.hu


A tartalomhoz

Masszázs

Történeti áttekintés:

* a masszázs francia eredetű szó (massage) férfi masszőr (masseur) női masszőr (masseuse)
* Őseink ugyanúgy mint manapság a fájó sajgó testrészeket ösztönösen masszírozták
* Mezopotámiában és Egyiptomban a papok alkalmazták gyógyító misztériumként
* Kr.e. III. évezredben Kínában már nagy kultusza volt a masszázstechnikának
* Indiában rituális szertartások részeként is alkalmazták
* Görögöknél (Kr.e. 460 -377) Hippokratész a Természettudományok, Orvostudomány attya is eredményesen használta gyógyításai során
* az ókori Rómában a mindennapi élet szerves részét képezte.
* Galenus (Kr.u. 120 -201) a masszázs és a torna együttes hatását tartotta a jó kondíció titkának
* Avicenna (Kr.u. 980 - 1037) arab orvos megírja az Orvosi Törvények -c. munkáját, melyben leírja a masszázsfogásokat
* Franciaországban Ambroise Parke (1500 -1590) sebész orvos, terápiás céllal masszíroztatta a sebesülteket, mozgásképteleneket
* Hazánkban először az 1400 -as években, Mátyás Király uralkodása alatt már alkalmaztak masszírozókat, akiket akkoriban dögönyözőknek hivtak
* Angliában 1800 -as években megalakul az első masszírozó intézet
* az első forradalmi áttörés, a svéd származású Pehr Henrich Ling (1776 -1839) vívómester nevéhez fűződik
* önálló tudományággá Nyugat - Európában, J.G Metzger (1838 -1909)Holland orvos tette

A masszázs a fáradt és sajgó izmok ellazításának egyik kitűnő módja. A kezelések betanult, rendszeres, rendezett és adagolt erejű kézi fogások sorozatából állnak, amelyet az erre a célra kiképzett személy, a gyógymasszőr végez (nem azonos a fürdősmasszőrrel vagy sportmasszőrrel!)
A masszázs javítja a vérkeringést az izmokban és távolabbi területeken is, ezáltal az izom ellazul, csökken a fájdalom.
A masszázs serkenti a test szöveteiben a keringési- és anyagcserefolyamatokat, fenntartja a szövetek hajlékonyságát, rugalmasságát. Alkalmazásával elősegítjük az ízületi mozgások felszabadulását, a normális mozgásképesség helyreállását, az ízületi zsugorodások megszűnését.
A maszázsról tehát elmondhatjuk, hogy a test felszínén végzett erőművi behatások tervszerű alkalmazása az egészségteremtés érdekében módszeresen végrehajtott fogásokon keresztül, terápiás jelleggel.
A különböző kultúrákban az ott elfogadott hiedelmek, és normák szerint alakultak ki különböző masszázsfajták, hogy a manuális medicína részeként a gyógyítás szolgálatába állíthassuk, mégpedig ötvözve a szeretet energiáival.

A masszázs területei:

A masszázs javallatai

A masszázs ellenjavallatai

az izomzat erejének, rugalmasságának növelése

súlyos szívbaj vagy keringési betegség esetén (gyógyítóval egyeztetni)

anyagcsere fokozása

lázas megbetegedés

a bőr fiatalságának és rugalmasságának a megtartása

fertőző megbetegedések (a páciens egészsége nagy mértékben romolhat)

fájdalmas izomcsomók (myalgiák) megszüntetése

tüdő, mellhártya megbetegedése (gyógyítóval egyeztetni)

izomláz esetén

bőrbetegségek, bőrfertőzések, nyílt seb

egyoldalú izom, izületi megterhelés (antalgiás testtartások)

áldott állapot (ha nem veszélyeztetett, akkor is óvatosan max.: váll, nyak, fej)

vérkeringés javítása

menses első 2 napja (erősebb vérzést okozhat)

nem megbetegedés okozta fejfájásra

vérzékenység ( pl.: gyógyszer, betegség, haemophilia, leukémia stb.)

levertség, fáradtság

rosszindulatú daganatos megbetegedések (ez vita tárgyát képezi még)

tartáshiba

műtétek utáni lábadozási időszak

lúdtalp

trombózis, korábban előfordult trombózis esetén konzultáció az orvossal

a koncentráló képesség csökkenése

minden heveny panasznál ami fájdalommal duzzanattal jár (pl.: különböző: ín szakadások izom rándulások heveny szakaszában egyeztessünk)

fogyókúra, méregtelenítés kiegészítése

ha epilepszia, vagy más hasonló idegrendszeri megbetegedés van, egyeztessünk

az általános közérzet javítására

közvetlenűl étkezés, alkoholfogyasztás után

Az alábbikaban ismerhetsz meg masszázskezeléseket, melyeket igény esetén a gyógyulásod szolgálatába állítva igyekszem közreműködő partnered lenni.
Ha felkeltik érdeklődésedet, légy a vendégem!Sportmasszázs

A megfelelő tónusú, laza izomzat könnyebben, gyorsabban regenerálódik, nagyobb terhelésre képes, ezért nagymértékben hozzájárul a sportolók sikereihez. Csak az elsavasodott, kötött izmok hajlamosak a sérülésre, mert elvesztették rugalmasságukat. Akinek volt már sportsérülése, az tudja igazán, milyen veszteség a sok kihagyott edzés, és mennyi munka a korábbi állapot visszanyerése. A rendszeres sportmasszázzsal a sérülések megelőzhetőek. Ilyen problémával nem csak a sportolók küzdenek. A mozgás hiánya, az ülő munka és a stressz ugyanolyan feszülést, merevséget eredményez.A stressz a külvilág ingereire adott egyik válaszreakciónk, amely azonnal feszültséget okoz izomzatunkban. Ez mutatja, milyen mértékben befolyásolják testünket, egészségünket a szellemi történések. Ám ez fordítva is igaz. Akit rendszeresen kezelnek sportmasszázzsal, annak szelleme is nyugodt és rugalmas marad. Izmaink állapota hűen tükrözi szellemünk, gondolkodásmódunk állapotát.A sporttevékenység előtti masszázs célja az izmok felszabadítása, ami után az izmok ellenállóbbak, terhelhetőbbek és erősebbek lesznek. A sport utáni masszázs célja izmaink regenerálása. A megterhelt szövetekből a salakanyagok kihajtása a cél. Az izmokat a szív felé gyúrva eltávolíthatjuk a tejsavat, ami az izomlázat okozza. A sportmasszázs fontos kiegészítője az izomlazító krémek, a bemelegítő gélek. Ezeknek a krémeknek a testbe gyúrása fokozza az izmok oxigénellátását, javítja a vérkeringést. Ezek a jó minőségű, speciális krémek erősen emelik a masszázs hatásfokát.Általánosan igaz, hogy a sportmasszázs csillapítja a merev izmok fájdalmait és segít megszüntetni a kimerültséget. Gyorsítja a sérülések utáni regenerálódást, csökkenti az izmok duzzanatait. Nagymértékben hozzájárul a test méregtelenítéséhez, relaxálja a testet és szellemet.A sportmasszázst igénybe vehetjük rendszeresen, de egy-egy alkalommal is nagy segítséget nyújthat izmaink tehermentesítéséhez. A masszázs időtartama általában nem hosszabb 60 percnél, utána mindig fogyasszunk sok folyadékot!


Orvosi gyógymasszázs

Célja a helyi keringés fokozása, melynek következtében javul a vérellátás,fokozza a bőr rugalmasságát és az izmok vérellátása is fokozódik. Kedvezően hat a légzőközpontra és a vegetativ idegrendszerre is. Vérbőséget okoz és kedvező hatással bír az anyagcserére. A gyógymasszázskezelés következtében a szövetekben fokozódik a nyirok- és vénás visszaáramlás, a salakanyagok szervezetből való kiürülése felgyorsul. A masszázs az egész szervezetre hat. Különböző jellegű gyógymasszázs kezelések által a szervezet aktivizálható, felfrissíthető, vagy ellenkezőleg, teljesen ellazítható, relaxálható. Megszüntethetők krónikus ízületi, és belszervi problémák, de az általános egészség és jó közérzet elérésében és fenntartásában is nélkülözhetetlen.

Nyirokmasszázs

A nyirokerek ingerlése miatt a nagy molekulájú anyagokat is eltávolíthatjuk a kötőszövetből, ezek méretük miatt csak a nyirokereken keresztül szállíthatók. Ilyen anyagok a baktériumok, fehérjék, sejtek, vírusok és különböző toxinok. A nyirokmasszázs (nyirokdrenázs masszázs)- rendszeresen alkalmazva - megszünteti a helyi nyirokpangásokat, gyorsítja a sejtek regenerálódását, csökkenti a gyulladások kialakulását a testben. A jól működő nyirokkeringés erősíti az immunrendszerünket, ellenállóbbá teszi testünket, és nagymértékben gyorsítja regenerációs képességünket.A masszőr lágy, körkörös, nyomó, simító masszázsfogásaival a nyirokerekre pumpáló hatást fejt ki, így segítve a nyirok elfolyását. Ezután a méreganyagok a véráramba kerülnek, onnan pedig a vesékhez és a májhoz, ahol kiválasztódnak, átalakulnak, majd vizelet és széklet útján kiürülnek. A nyirokdrenázs masszázs aktiválja az anyagcsere folyamatokat. Megfigyelhetjük, hogy kezelés után nagyobb mennyiségű a székletünk, erősebb szagú a vizelet. Ezért ajánljuk több folyadék fogyasztását - napi 3 liter - és minőségi táplálkozást. Javítja a vérkeringést - ezáltal a sejtek oxigén- és tápanyagellátását, ami a sejtregeneráció alapja. A nyirokmasszázs ritmusos, gyengéd fogásai ellazítják a testet és a vegetatív idegrendszerre is harmonizáló, nyugtató hatással van.Ha lehet, időzítsük a nyirokdrenázs kezelést úgy, hogy utána legyen egy kis időnk pihenni. A nyirokmasszázst a hatékonyság érdekében rendszeresen kell használnunk, krónikussá vált betegségeknél pedig kúraszerűen alkalmazhatjuk. Esetleg kombinálhatjuk más méregtelenítő technikákkal is, de erről kérjük ki masszőrünk véleményét.Összegezve, a nyirokdrenázs masszázs egy csodálatosan kellemes és mélyen relaxáló technika. Fogásai mindig lágyak, gyengédek, sohasem erősek és nem fájnak. A masszázsterápiák közül célzottan a méregtelenítés, a test megújítása és regenerálása a feladata. Fizikai testünk tisztítása kihat majd lelkünkre és szellemünkre is!

Kötőszöveti masszázs

1928-ban Elizabeth Dikke saját érszűkületi problémáján dolgozva tíz év alatt fejlesztette ki ezt a módszert a freiburgi egyetem klinikáján. Betegsége mellékhatásaként jelentkező derékfájdalmait a kötőszöveti masszázsban alkalmazott speciális nyomó, húzó fogásokkal enyhítette. Egészsége javulása odáig jutott, hogy elkerülhette a műtétet, és tapasztalatai alapján kidolgozhatta és bevezethette a kötőszöveti masszázst, mint új terápiás eljárást.A gyakorlatban a láb vagy a kéz reflexzónáit simítással, mély gyúrással, álló nyomással kezeljük a zónák elváltozásaitól és a tünetektől függően. A kötőszöveti kezeléseket általában addig ideális végezni, amíg a zónák elváltozásai meg nem szűnnek.A bőrt 3-4 ujjal az alatta lévő kötőszövettel együtt erős nyomással eltoljuk, majd elhúzzuk, amely helyi vérbőséget idéz elő. A vérbőség által előidézett reflexhatás javítja a zóna kötőszöveti tápanyagellátását, és pozitív hatással van a zónához tartozó belső szervekre is. A kezeléseket kúraszerűen ajánljuk 12-18 alkalommal elvégezni. A kúra alatt fontos, hogy meglegyen a szükséges folyadékfogyasztásunk, kb. napi 3 liter. A masszázs nagyon kellemes, nyugtató érzés, de a beteg területeken néha fájdalmas is lehet.
A kötőszöveti masszázs hatásai
A kezdetben tapasztalt kötőszöveti feszültségek oldódnak, később a tünetek enyhülnek, illetve teljesen megszűnnek.A masszázs a kötőszövetből vegetatív áthangoló hatást indít el, ugyanis az intersticiális kötőszövet kapcsolatban áll a vegetatív idegrendszerrel.A kötőszöveti masszázs alkalmazása hatékonyan javítja a vér és nyirokkeringést, elősegíti a salakanyagok kiválasztását, ezzel hozzájárulva a testünk méregtelenítéséhez. A salakanyagoktól ilyen módon megtisztított testnek megtöbbszöröződhet az immunitása, beindulnak az öngyógyító folyamatai és általánosan javul minden élettani funkció. A kötőszöveti masszázs ezek mellett szabályozza a hormonháztartást és fájdalmaink csillapításában hatékony.


Szegmentmasszázs

Head megfigyelte, hogy a belső szervek megbetegedésekor - meghatározott bőrfelületen - érzékenység és elváltozások mutatkoznak. Ennek oka, hogy a bőr, az izmok, ízületek, csontok, erek és a belső szervek azonos gerincvelői szegmentumból nyerik idegi ellátottságukat. Eszerint bőrünk, csontjaink, belső szerveink és szervezetünk azon része, melyek az adott zónában helyezkednek el mind funkcionális kölcsönhatásban állnak egymással. Mackenzie felfedezte, hogy a belülről kifelé irányuló hatást megfordíthatjuk. A szegment masszázs hatásmechanizmusa az, hogy a bőrön, kötőszöveten és az izmokon keresztül hatni tudunk a belső szerveinkre. A terápia célja az, hogy az adott szegmenthez tartozó reflexkörbe pozitívan beavatkozzon és zónában elhelyezkedő szövetek állapotát normalizálja. Amennyiben a legyengült szegmentünkhöz tartozó bőrünk és szöveteink egészségesek lesznek, biztosak lehetünk abban, hogy a hozzá tartozó belső szerv is az, hiszen az állandó kölcsönhatás azonnali visszajelzést ad állapotáról.A szegment masszázs használata kúraszerűen ajánlott, amely 12-15 alkalomból áll és masszázsonként kb. 30 percet vesz igénybe. Amennyiben gyulladásról van szó, csak a heveny folyamatok lezajlása után lehet igénybe venni. Heti 3-4 alkalommal ajánlott elvégezni, de ha szükséges, akár naponta is.Szegment masszázs alatt nem használnak semmilyen olajat vagy vivő anyagot. A kezelés alatt fekvő vagy ülő helyzetben is lehetünk. A szegment masszázs előkészítő része az áthangoló masszázs. Ekkor a szimpatikus beidegzést paraszimpatikussá hangolják. Az egész hátat, farkcsigolyáktól a nyakszírt-csontig átsimítják és átdörzsölik a svédmasszázs fogásaival, és kiegészítő fogásokkal kombinálva. Ezután elkezdhető a szegment kezelése. Gyöki fellazítás a meghatározott szegmenteknél, majd szegmentenként simítás, dörzsölés, gyúrás, vibráció és erős simítás. A simításnál, dörzsöléssel vérbőséget hozhatunk létre az adott zónában, ami visszahat belső szervünkre is. A gyúrással ellazítjuk a megfeszült, merev izmokat a zónában, aminek hatására megszabadulhat a régóta felhalmozódott salakanyagoktól, ami szintén visszahat a belső szervre és tisztulást idéz elő. A vibráció és a simítás nyugtatja, relaxálja az adott szegmentet és az ahhoz tartozó belső szerveket. Amennyiben izületi blokkolódás van a szegmentben, azt szakszerűen kimozgatják, és ha lehet, kirázzák.A szegment masszázs leginkább a svédmasszázshoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy kivételes figyelmet szentel a legyengült zónákra. A kezelés nagyon kellemes érzés, de a beteg zónák néha érzékenyek lehetnek. Ez a kezdeti érzékenység a zóna folyamatos kezelésével teljesen megszűnik. Ha a szegment állapota normalizálódik, az hozzájárul teljes testünk egészségéhez. A kezelések után jelentősen javulhat általános közérzetünk, ami később állandóan megmaradhat.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe